
 

Township of South-West Oxford 
Additional Residential Units (ARUs) 
Process Questionnaire (DRAFT August 2023) 

Question Answer 
1 What Zone is the lot located in? 

a)  Is an ‘Additional Residential Unit’ a ‘permitted use’ in the Zone? ARUs are 
permitted in R1, R2, R3, V, RE, RR, A1 and A2 Zones, subject to various 
requirements in the Township Zoning By-law, as amended by By-law No. 43-
2023; and, 

 
b)  Is the primary dwelling a single detached, semi-detached or street fronting 

townhouse?  
 
If yes to 1 a) and 1 b), continue to Question 2.  
If no to either 1 a) or 1 b), an ARU is not permitted. 

 

2 Does the lot contain a boarding or lodging house, a group home, a garden suite, 
a converted dwelling, a duplex dwelling, a mobile home or a bed and breakfast, 
as defined in the Township Zoning By-law?  
 
If yes, an ARU is likely not permitted, please Contact a Planner.  
If no, continue to Question 3. 

 

3 Does the lot and proposed ARU(s) meet all the Zoning Requirements? 
 
All ARUs must meet the requirements of Zone in which the lot is located and the 
requirements of Section 6.4.2. 
 
If yes, continue to Question 4. If no, Contact a Planner to discuss submission of 
an application for Minor Variance or Zone Change. 

 

4 Is the lot located in a settlement served by a municipal sewage system and/or 
municipal water system?  
 
If yes, submit Form F060 ARU Sewage and Water System Capacity 
Confirmation Form to the County to determine whether there is municipal water 
and/or sewage servicing capacity available for the proposed ARU(s). Continue to 
Question 6. 
 
If no, or ‘water only’ service, contact a well and/or septic system 
installer/designer to determine the capacity of the private services on the lot and 
what modifications may be necessary to meet Ontario Building Code. Continue 
to Question 5. 

 

5 Is the proposal for an ARU in a detached building on an agricultural lot? 
 
If yes, Contact a Planner to discuss submission of an application for Minor 
Variance. If no, continue to Question 6. 

 

6 Do you have plans and drawings prepared and all required servicing 
confirmation and design details? 
 
If yes, prepare a Building Permit application to be submitted to the Township. 
See Township website for details on submission requirements and other 
municipal requirements. 

 

 

https://www.oxfordcounty.ca/en/services-for-you/south-west-oxford.aspx
https://www.oxfordcounty.ca/en/resources/ARU/4-23-03_byl-43-2023-20230711.pdf
https://www.oxfordcounty.ca/en/resources/ARU/4-23-03_byl-43-2023-20230711.pdf
https://www.oxfordcounty.ca/en/services-for-you/contact-a-planner.aspx
https://www.oxfordcounty.ca/en/services-for-you/contact-a-planner.aspx
http://extranet.oxfordcounty.ca/
http://extranet.oxfordcounty.ca/
https://www.oxfordcounty.ca/en/services-for-you/contact-a-planner.aspx
https://www.swox.org/en/business-and-development/building-and-renovating.aspx

